يا ريت تشرحلي بسرعة، ليه الأندية الأوروبية الكبيرة زي برشلونة وريال مدريد وباريس سان جيرمان بتدور دايماً على شركاء تجاريين جدد؟ هل ده بس عشان الفلوس ولا فيه أسباب تانية؟ وإيه أكتر أنواع الشراكات اللي بتكون ناجحة؟
الأندية دي فعلاً بتحتاج شراكات مستمرة لأن تكاليف الرواتب والانتقالات بقت خيالية، فالإيرادات من التذاكر والحقوق التلفزيونية مش كفاية لوحدها. الشراكات بتساعد في تغطية العجز ده، وكمان بتعطي النادي شهرة أكبر في أسواق جديدة، خصوصاً آسيا وأفريقيا والشرق الأوسط. أنجح الأنواع هي رعاية القميص، الملعب، أو شراكات تقنية/تجارية طويلة الأمد. مثال حلو، شركة
1xbet PSG (https://www.elmostaqbal.com/814998/%D9%82%D8%A7%D9%85%D8%AA-%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-1xbet-%D9%88%D9%86%D8%A7%D8%AF%D9%8A-%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D9%8A%D8%B3-%D8%B3%D8%A7%D9%86-%D8%AC%D9%8A%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%AA/) اللي وقّعت مع باريس سان جيرمان، ساعدت النادي يوسّع قاعدة جماهيره في مناطق كتير ويحصل على دعم مالي قوي يدعم طموحاته في التشامبيونز ليغ. المهم إن الشراكة تكون متوازنة وما تتعارضش مع قيم النادي عشان ما يحصلش رد فعل عكسي من الجماهير.
الأندية الأوروبية بتزيد اعتمادها على الشراكات التجارية عشان توازن بين المنافسة الرياضية والاستدامة المالية. الرعايات الذكية بتفتح أبواب جديدة للنمو، لكن لازم تختار بعناية عشان تحافظ على هوية النادي وسمعته.